Maatschappij

Het Rotterdamsch Studenten Corps zet zich in maatschappelijke doelen

Het Rotterdamsch Studenten Corps zet zich in voor de stad (Stichting BeSt), de kinderen van Rotterdam (Sinterklaas Intocht), de feestgangers op Koningsdag (Koningsdag Festival), Rijden Tegen Kanker (goed doel) en de innovatieve student met een goed idee (PHIA). De maatschappelijke doelen staan per evenement toegelicht in bovenstaande balk.

Stichting Best

Stichting Betrokken Student is opgericht in 2004 en is een initiatief van het Rotterdamsch Studenten Corps en de Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereniging. Het doel van de stichting is het leveren van een maatschappelijke meerwaarde voor de stad Rotterdam. Deze meerwaarde beslaat enerzijds de ontwikkeling en uitvoering van eigen projecten en anderzijds het geven van bijstand, al dan niet financieel. De stad, kinderen en de buurt zijn onze uitgangspunten. Commissies van capabele studenten die zich hebben onderscheiden in de vorm van maatschappelijke betrokkenheid, studieresultaten, competentie en verenigingswerk, ondersteunen ieder evenement op maat. Hedendaagse commissies die zich hiermee bezighouden zijn de Stichting BeSt commissie, de Sint Nicolaas intocht commissie en de Collecte commissie. Het bestuur van Stichting Best bestaat uit leden van de Senaat van het Rotterdamsch Studenten Corps en de Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereniging en de President en Vice-President van de Stichting BeSt commissie.

Christmas in Kralingen

Elk jaar is er in Kralingen een groot kerstfestijn dat rond de 500 bezoekers trekt, waar jong en oud uit de buurt integreren en een plezierige dag beleven. Er zijn verschillende kraampjes waar gratis of een minimale vergoeding gegeten en gedronken kan worden. Verder kunnen de kinderen op de foto met de kerstman, zijn er springkussen, een levende kerststal en en zijn er optredens.

Lustrum project

Iedere vijf jaar vieren we ons lustrum door te investeren in een groot project. De stichting is in 2004 opgericht en heeft daarmee al meerdere projecten op haar naam mogen zetten. Skatebaan De Esch is met hulp van de gemeente en Stichting BeSt vernieuwd als laatste lustrum project. Het recreatieterrein waar dagelijks vele kinderen spelen, was niet meer veilig en uitdagend genoeg. Hun entouisasme was aanstekelijk, waardoor Stichting BeSt de jonge initatiefnemers besloot te steunen. Inmiddels is de opknapbeurt achter de rug en maken de jonge skaters weer volop gebruik van het park.

Paasbingo

Elk jaar organiseert de BeSt Commissie een bingo voor de daklozen in Havenzicht. Havenzicht is gevestigd in het gebouw tegenover het Rotterdamsch Studenten Corps en de Rotterdamse Vrouwelijke Studenten Vereeniging. Bij deze bingo zijn prijzen te winnen die voor de daklozen goed van pas komen en daarnaast is het een hele gezellige middag.

Stichting Mara

Stichting Mara is een non-profit organisatie die wordt bestuurd door studenten in heel Nederland. Wij bieden met onze stichting hulp aan door oorlog getroffen gebieden in de Balkan landen. Mensen leven in erbarmelijke omstandigheden en worden onvoldoende gesteund door de overheden. Dit is waar Stichting Mara bijspringt. Stichting Mara Rotterdam bestaat uit 12 studenten van het Rotterdams Studenten Corps, de Rotterdamse Vrouwelijke Studenten Vereniging en van R.S.V. Sanctus Laurentius. Mara Rotterdam focust zich voornamelijk op het bieden van hulp door middel van het doneren van medicijnen en medische apparatuur aan landen in de Balkan. Dankzij onze vele donateurs kunnen wij drie keer per jaar op projectreis om deze hulp ook daadwerkelijk te leveren. De landen waar wij voornamelijk hulp bieden zijn Albanië, Moldavië en Kosovo. We proberen alles dat wij doneren lokaal te kopen zodat we niet alleen de medische instellingen helpen, maar ook de lokale economie stimuleren. We bezoeken weeshuizen, ziekenhuizen, huisartsen-posten en andere hulpbehoevende centra en werken samen met lokale projecten. Door tijdens onze projectreizen actief te posten op onze Facebook en Instagram proberen wij onze donateurs goed op de hoogte te houden van onze bezigheden aldaar en ze bewust te maken van de situatie in die regio. W: http://www.stichtingmara.nl/ F: https://www.facebook.com/pages/category/Nonprofit-Organization/Stichting-Mara-Rotterdam-149384128460943/ I: https://www.instagram.com/mararotterdam/

Kroon Festival

Dansjes aan de Maas tot het niet meer gaat om de verjaardag van onze Koning te vieren! Het Kroon Festival is het grootste non-profit Koningsdag festival en vindt plaats op het Willemsplein, aan de voet van de Erasmusbrug. Het Kroon Festival wordt georganiseerd door 7 leden van het RSC/RVSV en verwelkomt jaarlijks meer dan 3000 bezoekers. Met twee stages: een Techno stage en een Disco stage, waar de lekkerste tunes gedraaid worden, is er voor ieder wat wils. Verwacht verder een oranje line-up, de beste foodtrucks, en bovenal een heerlijke sfeer.

Sinterklaas intocht

De jaarlijkse intocht van Sinterklaas in Rotterdam wordt georganiseerd door de Sinterklaas Intocht Commissie. Sinds 1952 organiseert het Rotterdamsch Studenten Corps de intocht. In samenwerking met een team vooraanstaande adviseurs leggen we elk jaar de lat een stukje hoger. Stichting BeSt draagt bij aan de organisatie door financiële steun en het leveren van enthousiaste vrijwilligers.

Rijden tegen kanker

Rijden tegen Kanker is een initiatief dat in 2016 is opgezocht door studenten van RSC / RVSV. De commissie bestaat uit 8 studenten – allemaal lid van de studentenvereniging het Rotterdamsch Studenten Corps/Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (RSC/RVSV) – die zich vrijwillig inzetten voor KWF. Ons doel dit jaar is om zo veel mogelijk geld op halen voor KWF waardoor er meer onderzoek gedaan kan worden naar de ziekte kanker. Door middel van een rally, veiling en diner haalt de organisatie jaarlijks duizenden euro's op voor KWF kankerbestrijding. Door de jaren heen is het gegroeid naar een evenement met een recordopbrengst van 75.000euro! In samenwerking met verschillende sponsoren, studenten en u hoopt de commissie aankomend jaar op 22 september 2019 nog meer geld op te halen voor KWF kankerbestrijding. De ontwikkelingen voor het programma zijn in volle gang, en de verwachting is dat het weer een dag zal worden om nooit te vergeten. Meer informatie over Rijden tegen Kanker kunt u vinden op onze social media of door contact op te nemen met de organisatie, president@rijdentegenkanker.nl. F: www.facebook.com/KWFrijdentegenkanker/ L: www.linkedin.com/company/rijdentegenkanker/ I: www.instagram.com/rijdentegenkanker/

PHIA

De Philips Innovation Award wordt al tien jaar lang georganiseerd door het RSC en sinds de fusie door het RSC/RVSV. Deze competitie is op zoek naar het beste en meest innovatieve idee of start-up. De prijs is een cheque van 50.000 euro en gaandeweg worden de deelnemers bijgestaan door allerlei experts en zakenmannen uit de top van het bedrijfsleven.